Često postavljana pitanja: Promjene u Microsoft programu preko TechSoup-a (TSGN verzija)

P: Zašto Microsoft pravi ove promjene?

Cilj Microsofta je da omogući još većem broju neprofitnih organizacija da postignu bolje rezultate. Međutim, potreban je novi model filantropije kako bi se, na održiv način, povećavale donacije softwarea u modelu pretplate (ili oblaka).

Microsoftov novi Tech tim za društveni uticaj je organiziran kao društveno preduzeće u kojem će se profit re-investirati u pružanje veće podrške onima koji su neprofitni.

Više informacija na:  https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/?p=57515

 

P: Da li Microsoft mijenja uslove podobnosti za svoje donirane proizvode?

Ne, podobnost za donirane ponude preko TechSoup-a ostaje ista. Microsoft zadržava jednu od najširih definicija podobnosti za sve donatore tehnologija. Nažalost, još uvijek postoje i oni tipovi organizacija koji bi htjeli da podnesu zahtjev, ali nisu kvalificirani. Kada su u pitanju ove organizacije, nadamo se da za njih i druge ponude preko TechSoup-a mogu biti od pomoći. Možete biti sigurni da smo sve naše donatore informirali o svima ostalima koji su zainteresirani da pronađu pristupačan način za korištenje njihovih proizvoda.

 

P: Da li će postojati zahtjevi za pogodnost za proizvode na popustu? Ako hoće, da li će biti isti kao i za donirane proizvode?

U ovom trenutku, koliko znamo, isti zahtjevi za pogodnost koji se koriste za donirane proizvode, će biti primijenjeni i na organizacije koje traže proizvode sa popustom.

 

P:  Da li će biblioteke i dalje biti podobne za Microsoft donacije i popuste preko TechSoup-a?

Da, biblioteke su i dalje kvalificirane za Microsoft  neprofitne donacije i pogodnosti, kao i za hosting drugih ponuda i resursa TechSoup-a.

 

P: Možete li objasniti promjene koje su napravljene u vezi sa restrikcijama Microsoftove „grupe naslova“?

Grupa naslova se sastoji od svih proizvoda koji, u osnovici, služe istoj svrsi. Na primjer, svi proizvodi Windows operativnog sistema su u istoj grupi naslova. Trenutno, podobne organizacije mogu zahtijevati i preko 50 licenci za grupu nazi, od maksimum 10 grupa naslova. Postoji više od 35 grupa naslova.

Više informacija na: https://www.techsoup.org/support/articles-and-how-tos/microsoft-eligibility.

Počevši od 1. aprila 2018. godine, podobne organizacije će biti u prilici da odaberu neki od doniranih Microsoft proizvoda bez ograničenja na 10 grupa. Ukoliko drugačije ne bude određeno, mogu tražiti maksimum 50 licenci za svaki proizvod, u toku perioda od dvije godine. Proizvodi koji su u vezi sa serverom i dalje će imati posebna ograničenja u vezi sa licencama.

 

P: Kakva je razlika između „standardnih“ i „premium“ proizvoda?

Premium proizvodi se obično nazivaju „poslovnima“, ili „poduzetničkima“, kao što su to, primjerice, Office Professional, ili Visio Professional. Standard proizvodi su uglavnom proizvodi sa oznakom „standardni“, kao što su to Office Standard, ili Visio Standard. 

 

 P: Šta je software „na licu mjesta“?

„Na licu mjesta“ se odnosi na softverske proizvode koji su već instalirani na kompjuteru, nasuprot onima koji se nude kao software-ske usluge putem pretplate. 

Više informacija na: https://en.wikipedia.org/wiki/On-premises_software

 

P: Trenutno ne mogu koristiti proizvode na bazi oblaka. Da li to umanjuje moju podobnost za dobijanje Microsoftovog licenciranog software-a od 1. aprila?

Sve odgovarajuće organizacije će i dalje biti u prilici da podnesu zahtjev za dobijanje donacija u vidu standardnih Microsoft proizvoda dostupnih na licu mjesta, kao što je, primjerice, Office Standard 2016 i Visio Standard, preko TechSoup-a nakon 1. aprila.

Premium Microsoft proizvodi na licu mjesta, kao što su Office Enterprise 2016 i Visio Professional, će biti dostupni samo kao povlašteni proizvodi, počevši od 1. aprila. TechSoup će lansirati programe pogodnosti kako bi bio u mogućnosti napraviti veliki broj ponuda. Naša namjera je da ove povlaštene ponude budu dostupne odmah poslije 1. aprila. 

 

P: Da li se program donacija odvija u fazama?

Ne. Microsoft će nastaviti sa doniranjem tehnologije neprofitnim organizacijama i u doglednoj budućnosti. Tokom zadnje tri fiskalne godine Microsoft je donirao preko 1 milijarde USD godišnje u gotovini i u uslugama za neprofitne organizacije. Ovaj način rada ostaje nepromijenjen. Tačnije, Micorsoft se nada da će utrostručiti broj neprofitnih organizacija do kojih će doprijeti u naredne tri godine, tako što će im ponuditi još širi opseg mogućnosti licenciranja.

TechSoup posluje sa preko 100 donatorskih partnera koji ostaju predani svojoj misiji saradnje sa nama, kako bi bili u prilici ponuditi donacije i još veće pogodnosti za neprofitne organizacije. Uvijek se trudimo da proširimo našu ponudu, kako bismo što bolje izašli u susret potrebama naših neprofitnih organizacija. Ne namjeravamo posustati.

 

P: Šta da radim ukoliko su mi potrebne dozvole za software na licu mjesta?

Ukoliko vam je potrebno više licenci za software nego što je dostupno putem naših donacija preko TechSoup-a, ili ako su vam potrebni neki proizvodi koji više nisu dostupni kao naše donacije, bit ćete u mogućnosti da zatražite licence za software za neprofitne organizacije za sve ove pomenute proizvode preko TechSoup-a već od 1. aprila. Licence za ove iste proizvode, kakve ste već imali, možete zatražiti i od drugih ovlaštenih dobrotvornih preprodavača ili direktno od Microsofta.

 

P: Da li ove promjene znače da se TechSoup zatvara?

Ne! Ostajemo dosljedni u spajanju neprofitnih organizacija sa resursima koji su im potrebni da ispune svoje misije. TechSoup radi u uskoj saradnji sa svim našim donatorskim partnerima kako bismo obezbijedili neprekidnu podršku njihovim filantropijskim programima, koji se razvijaju i rastu u skladu sa promjenama u izgledu tech-a. Naši poslovni modeli i naši programu moraju nastaviti sa razvojem kako bismo bili u mogućnosti da ispunimo svoju misiju.

Bićete u prilici da vidite nove programe i usluge koje nudi TechSoup s ciljem bolje podrške za sve vas. I dalje ćemo iznalaziti nove načine da doprinesemo većoj vrijednosti neprofitnih organizacija i pružaocima tehnologija, kao što ćemo se truditi da i dalje zadržimo što niže naknade na naše usluge.